Žymų Archyvai: maistas

Subalansuoti pusryčiai – raktas į sėkmingą dieną

Free Snack Fitness photo and picture

Pusryčių svarba žmogaus organizmui jau seniai įrodyta įvairiais moksliniais tyrimais, tačiau šiuolaikinis gyvenimo tempas dažnam trukdo tinkamai pasirūpinti pirmuoju dienos valgymu. Dažnas rytas prasideda skubėjimu, todėl pusryčiai neretai apsiriboja puodeliu kavos ar greitu užkandžiu, stokojančiu maistinės vertės. Tokie įpročiai ilgainiui gali daryti neigiamą įtaką sveikatai – silpninti imuninę sistemą, trikdyti medžiagų apykaitą ar net prisidėti prie antsvorio problemų.

Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl svarbu pradėti dieną pilnaverčiu maistu, kokie yra sveiki pusryčių pasirinkimai, kam tokia mityba aktualiausia bei kaip ją integruoti į kasdienybę. Taip pat pateiksime vieną paprastą, bet maistingą užkandžio receptą, kuris gali tapti ne tik puikia dienos pradžia, bet ir įkvėpimu kitiems sveikiems receptams.

Kodėl pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis?

Pusryčiai yra pirmasis energijos šaltinis po naktinio poilsio, todėl jų metu gaunami maistiniai elementai daro tiesioginę įtaką organizmo veiklai visą dieną. Subalansuotas rytinis maistas gerina koncentraciją, didina darbingumą ir padeda išlaikyti stabilią nuotaiką. Tyrimai rodo, kad žmonės, reguliariai pusryčiaujantys, dažniau priima sveikesnius sprendimus vėlesniuose dienos valgymuose.

Sveikų pusryčių iššūkiai šiuolaikiniame gyvenimo būde

Šiandienos visuomenėje, kurioje vyrauja greitis, lankstumas ir nuolatinis multitaskingas, sveiki pusryčiai neretai lieka antrame plane. Darbo grafikai, nuotolinės veiklos ar intensyvus vaikų ugdymas rytais diktuoja sprendimus, kurių epicentre – greitis, o ne kokybė. Todėl itin svarbu rasti sprendimus, leidžiančius sveiką maitinimąsi paversti ne iššūkiu, o kasdieniu įpročiu.

Kam sveiki pusryčiai aktualiausi?

Sveika rytinė mityba itin aktuali įvairioms gyventojų grupėms: vaikams ir paaugliams, kurių augantis organizmas reikalauja kokybiškų maistinių medžiagų; dirbantiems suaugusiesiems, kuriems svarbus protinis ir fizinis pajėgumas; senjorams, kurių virškinimo sistema jautresnė. Be to, žmonės, turintys metabolinių sutrikimų (pvz., diabetą), ypatingai turi atsižvelgti į pirmojo dienos valgymo kokybę.

Kaip atrodo subalansuoti pusryčiai?

Pilnaverčiai pusryčiai turėtų apimti sudėtinių angliavandenių, baltymų, gerųjų riebalų ir skaidulų šaltinius. Tai gali būti košės su šviežiais vaisiais, pilno grūdo duonos sumuštiniai su daržovėmis ir baltymais, natūralus jogurtas su sėklomis ar riešutais. Gėrimui rekomenduojama rinktis nesaldintą arbatą, vandenį ar natūralias sultis, vengiant cukrumi prisotintų produktų.

Receptai, kurie palengvina sveikos mitybos rutiną

Rinkoje gausu įvairių leidinių, tinklaraščių ir platformų, siūlančių sveikus receptus. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į sudėtines dalis – net vadinamuosiuose „sveikuose“ produktuose gali būti paslėpto cukraus ar perteklinio druskos kiekio. Todėl vertingi tie receptai, kurie yra paremti natūraliais, kuo mažiau apdorotais ingredientais.

Sveikų užkandžių receptas: avižiniai kamuoliukai su riešutais ir džiovintais vaisiais

Ingredientai:

  • 1 stiklinė avižinių dribsnių;
  • 1/2 stiklinės smulkintų riešutų (migdolų, graikinių ar lazdyno);
  • 1/3 stiklinės smulkintų džiovintų vaisių (datulės, razinos, abrikosai);
  • 2 šaukštai medaus arba agavų sirupo;
  • 1 šaukštas žemės riešutų sviesto;
  • žiupsnelis cinamono.

Paruošimas: Visus ingredientus sumaišyti dubenyje iki vientisos masės. Jei masė per sausa – galima įpilti šiek tiek vandens. Iš gautos masės formuoti mažus kamuoliukus ir laikyti šaldytuve. Tai puikus sprendimas greitiems, bet maistingiems pusryčiams arba sveikam užkandžiui darbo dienos metu.

Lietuvos ir Europos praktikos

Lietuvoje vis dažniau pastebimos tendencijos, kai viešieji sektoriai – mokyklos, darželiai, sveikatos įstaigos – diegia sveikos mitybos programas. Tai rodo, kad visuomenės požiūris į sveikus pusryčius kinta. Tuo tarpu Skandinavijos šalyse, ypač Švedijoje ir Norvegijoje, sveiki receptai integruoti į kasdienius meniu jau dešimtmečius, o pusryčiai laikomi svarbiausiu maisto įpročiu visai šeimai.

Sveiki pusryčiai – tai ne tik mada ar tendencija, bet būtinybė šiuolaikiniam žmogui, siekiančiam darbingumo, sveikatos ir gyvenimo kokybės. Integravus sveikus receptus į kasdienę rutiną, ilgainiui galima pastebėti ne tik pagerėjusią savijautą, bet ir sustiprėjusį imunitetą bei geresnę emocinę būklę.

Vilniečiai – mėgsta valgyti skaniai. O kur tai daro?

Skanus maistas suteikia dienai kur kas daugiau pozityvumo ir tuo pačiu džiugina patrauklumu, džiugina kad galima atrasti naujus skonius. Juos patirti galintys vilniečiai dažniausiai įvertina galimybes valgyti skaniai ir sočiai ši akimirką, kai nori, tad lankosi tokiose maitinimo vietose, kuriose vertos dėmesio.

Vilniuje yra labai daug maitinimo vietų. Nuo restoranų iki picerijų, nuo kavinių iki kitų objektų, kurie Jums pasiūlys tokius patiekalus, kurie pamalonins net ir paties išrankiausio asmens gomurio poreikius.

Jeigu esate lietuviškos virtuvės mėgėjas, tokiu atveju Jūsų pasirinkimas turėtų būti „Amatininkai“, kur galima ragauti ne tik kugelį, tačiau tai pat ir didelius cepelinus. Žinoma, patiekalai ne tik lietuviški, labai dažnai užsisakomi ukrainietiški barščiai bei kiti patiekalai. Svarbiausia – ragauti kuo daugiau skirtingų, kad pavyktų atrasti šios vietos skonius.

Nuostabi vieta Senamiestyje yra „Cozy“, kuris labai puikiai tinkamas ne tik greitam pavalgymui, tačiau tai pat ir ilgam pasisėdėjimui, kadangi net ir darbo dienomis galima čia leisti laiką net iki 02 valandos nakties. Tiesa, čia rasite ne tik skanių patiekalų bei užkandžių, tačiau ir gėrimų, kurie gali būti miksuojami pagal Jūsų poreikius.

Puiki vieta tiems, kurie dažniausiai renkasi įmantresnius patiekalus yra „In Vino“, kuri siūlo ne tik gana įprastus patiekalus kaip kad pica, tačiau taip pat ir įmantrius patiekalus kaip kad krevetės, kurios yra pateiktos grietinėlės padaže. Skonis tikrai atima žadą ir vertina tai, kad galima apsilankyti ne tik dienomis, tačiau taip pat ir naktimis. Taip tai yra vieta, kur skaniai pavalgyti vegetarai, kurie mėgsta daržoves. Kepti smidrai tikrai kažkas skanaus, tiesa?

Judame toliau ir siūlome apsilankyti lietuvių pamėgstame „Būsi trečias“, kuriame taip pat galima mėgautis ne tik patiekalas, tačiau taip pat ir skaniais gėrimais. O patiekalų pasiūla labai plati. Nuo salotų iki tikrų lietuviškų patiekalų, kurie ne tik sotūs, tačiau ir gana riebūs. Sakoma, kad tradicinis šios vietos patiekalas yra blynai, kurie gali būti pateikiami su labai skirtingais pagardais.

Virtuvė skaniam  maistui

virtuvė maistas

Skaniam maistui pagaminti virtuvėje reikkalinga: orkaitės skardos, pyragų kepimo formos, įvairiausi priedai keksiukų kepimui ir daugybę kitų reikmenų, tai trintuvės, matuokliai, virtuvės reikmenys virimui ir kepimui, pjaustymo lentos, sieteliai ir visa kita, ko reikia vrtuvėje.

Kas svarbiausia mityboje?

Mityboje  svarbiausia- balansas, sveikas požiūris ir įsiklausymas į savo kūną, o ne madų vaikymasis. Maistą mylinčios moterys teigia, kad planuodamos receptus, visada atsižvelgia į tai, kad pagaminti siūlomą patiekalą būtų nebrangu ir skanu.

Sveiko maisto virtuvė

Sveiko maisto virtuvė- pirmas žingsnis į geresnę savijautą ir lieknesnį rytojų. Mitybos derinimas, sveiki, mažiau  kolorijų turintys ir greičiau  virškinami produktai- tai tik keletas paslapčių, kurias  privalu žinoti kiekvienam, besirūpinančiam savo sveikata. Kaip pagaminti skanų ir sotų maistą, kuris tuo pačiu metu būtų ir sveikas? Ne paslaptis, jog valgydami tinkamus produktus, galime ne tik numesti svorio, bet ir pagerinti odos ir nagų būklę bei džiaugtis ilgesniais ir labiau žvilgančiais plaukais, o sveiko maisto virtuvė padės pasiekti puikių rezultatų.

Virtuvės baldai

Baldai virtuvei- vieni iš pačių sudėtingiausių baldų, kuriems suprajektuoti ir įrengti reikia ypatingo kruopštumo. https://www.leojar.lt/89-virtuves-baldai Virtuvės baldų zona- tai ne tik maisto ruošimo patalpa, bet ir šeimos bendravimo erdvė. Pasirenkant virtuvės baldus, ypač svarbu jų funkcionalumas bei jaukumas. Virtuvės baldai kasmet diktuoja naujas madas. Šiemet vis labiau dominuoja matinės, pilkos, juodos, medienos spalvos natūralios medžiagos. Šių  spalvų derinys papildytas lengvomis metalo konstrukcijomis, taip pat vario, žalvario ir kt. Pagrindinė naujovė virtuvės balduose, tai yra 10-20mm stalviršiai. Ypač gausus plonų stalviršių medžiagų bei spalvų asortimentas. Ploni stalviršiai suteikia virtuvės baldams elegancijos. Plonuose stalviršiuose plautuvės integruojamos dažniausiai iš apačios. Labai patogu naudotis, nesirenka nešvarumai. Virtuvės baldų asortimente ypač populiarus vitražiniai, sendinti, aukso spalvos stiklai, ažūriniai veidrodžiai.

Virtuvės baldų buitinė technika

Labai svarbu virtuvės balduose tinkamai parinkti buitinę techniką. Ypač populiaru stalviršyji integruojami modernūs, ploni garų surinkėjai. Virtuvės balduose, indaplovės valdymo pultas  nematoma, integruotas durelėse.

Vienkartiniai indai: derinkite patogumą ir ekologiškumą

vienkartiniai puodeliaiVienkartiniai indai ar dėžutės yra puikus pasirinkimas praktiškumo siekiančioms įmonėms, restoranams, kavinėms ar kitoms maitinimo įstaigoms. Be abejonės, vakarieniauddami restorane visi tikimės prabangių indų, taęiau jei norime nesuvalgytą maistą išsinešti į namus, tuomet vienkartinės pakuotės – nepamainomas dalykas tiek įstaigos darbuotojams, tiek klientams.

Vienkartiniais indais mielai naudojasi ir pavieniai asmenys. Sakykim, organizuojate vakarėlį gamtoje. Sutikite, dūžtančios lėkštės, purvinų indų krūva, gabenama į namus suteiks tikrai nemažai nepatogumų. Tuo tarpu vienkartinės lėkštės ar puodeliai pareikalaus tik tvarkingai juos surinkti ir išmesti į šiukšlių konteinerį. Ir jums mažiau rūpesčių, ir gamta bus apsaugota nuo bereikalingos taršos. Be abejonės, tokiais atvejais būtinas atsakingas požiūris paiktą švarią vietą, kurioje vyko šventė.

Vienkartinių indų prekybininkai pasakoja, jog šiuolaikiniai klientai tampa gana išrankūs ir reiklūs. Todėl norėdamos patenkinti jų  poreikius, įmonės stengiasi pateikti kokybiškus ir patvarius vienkartinius indus. Jie yra itin sandarūs, nepraleidžia jokio kvapo ir pritaikyti naudojimui maisto srityje.

Daugelis žmonių nerimauja, jog tokie indai yra ne visai sveiki ir sąveikoje su karštu maistu išskiria nuodingas medžiagas. Galbūt pirmieji kažkada pradėti gaminti gaminiai ir turėjo panašių savybių, tačiau šiomis dienomis, esant dideliems reikalavimams, indų gamybai naudojamos medžiagos, kurios atitinka visus europinius standartus. Sukčiauti gamintojams šioje srityje tikrai sudėtinga, nes vienkartinių indų kokybė nuolat tikrinama ir atrenkama.

Rinkdamiesi vienkartinius indus, ieškokite tokios įmonės, kuri gali pasiūlyti platų savo prekių asortimentą. Tai reiškia, jog galėsite pasirinkti norimą jų dydį, formą bei medžiagas, iš kurių pagaminti indai. Šiuolaikiniai plastikiniai indai tampa vis ekologiškesni ir lengviau suyrantys. Tuo pačiu jie tvirti ir patikimi naudojimo metu. Tad galite būti ramūs, jog maistas iš jų nepratekės, o gamta liks išsaugota. Pasikartosime, tereikia tik atsakingai rūšiuoti ir nepalikti išmėtytų valgymo priemonių toje vietoje, kur jie buvo naudojami.

Norintiems, vis tik, išvengti plastikinių indų, prekybininkai visuomet pasiūlys popierinių vienkartinių indų. Vėl gi, bijote, jog popierius tokia nepatvari medžiaga, kad tikrai neatlaikys karšto maisto ar gėrimo? Dėl to nerimauti neverta. Vieni populiariausių popierinių vienkartinių indų – puodeliai. Jie būna viengubo popieriaus, dvigubo popieriaus ir itin ekologiškiški popieriniai puodeliai. Naudojant viengubo sluoksnio popierinius indelius nederėtų išsigąsti žodžio viengubas. Šis popierinis sluoksnis yra itin tvirtas ir patikimas. Tuo tarpu, dvigubi popieriniai indeliai turi izoliuojančią oro kišenę, kuri įsitaisiusi tarp vidinio ir išorinio puodelių sluoksnių. Tai leidžia gėrimą išlaikyti maksimaliai ilgai karštą. Be to, visuomet galima papildomai įsigyti puodelių dangtelių. Jie ne tik padės ilgiau išlaikyti karštą maistą ar gėrimą, bet ir neleis jam išsilieti. Tai ypač aktualu, kai maistas vežamas transporto priemone.

Besirūpinantiems gamtos saugumu, prekybininkai siūlo galimybę įsigyti itin ekologiškus popierinius puodelius, lėkštes ar dėžutes. Po panaudojimo jie suyra gerokai greičiau nei kiti vienkartiniai indai. Tad galėsite džiaugtis, jog ne tik patogiai galite pavalgyti at atsigerti kavos, be ir rūpinatės savo aplinkos saugumu.